9. Festival pijanizma – žiri

Članovi žirija: 

  1. Alma Hodžić Pašić, Muzička škola Tuzla, BIH
  2. Danijel Oto, Glazbena škola Varaždin, Hrvatska
  3. mr Dragomir Bratić, Muzička škola Davorin Jenko, Beograd, Srbija

Чланови жирија:

  1. Алма Хоџић Пашић, Музичка школа Тузла, БИХ
  2. Данијел Ото, Глазбена школа Вараждин, Хрватска
  3. мр Драгомир Братић, Музичка школа Даворин Јенко, Београд, Србија
Alma Hodžić Pašić

Alma Hodžić Pašić rođena je 1991. godine u Tuzli. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završava u Tuzli u klasi Slađane Dedić, prof. Prvi solistički koncert održava 2005. godine u Tuzli. Muzičku akademiju upisuje 2008.godine, sa 17 godina kao jedna od najmlađih studenata u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Diplomira i magistrira u istoj klasi najvišom ocenom.

Tokom muzičkog školovanja učesnik je na Internacionalnim i Državnim takmičenjima za mlade pijaniste, kao i takmičenjima za kamernu muziku. Dobitnica je mnogobrojnih prvih nagrada, kao i laureat na nekoliko takmičenja.

Učesnik je velikog broja koncerata, seminara i masterclass-ova u BIH i Evropi, te je sarađivala sa ruskim, evropskim i balkanskim pijanistima. Solističke koncerte održava u BIH i Hrvatskoj.

U toku muzičkog školovanja sarađivala je sa mnogobrojnim pijanistima i pohađala njihove masterclass-e: Grigor Vidovic (klavir), Vladimir Bočkarjov (klavir), Aleksandar Serdar (klavir), Yevgeny Xaviereff (violončelo-kamerna muzika), Vladimir Ovchinikov (klavir), Aleksandra Romanić (klavir), Meinhard Holler (violončelo- kamerna muzika), Jurij Kot (klavir), Konstantin Krasnitsky (klavir) i mnogi drugi.

Učesnik je Internacionalnog seminara kamerne muzike Colluvio 2012, u Austriji i koncertne turneje (Preding – Graz, Beč, Munchen, Ljubljana, Split, Sarajevo, Beograd ), te snimljena dva radijska snimka za Radio Ljubljanu i RTV Srbije. Učesnik je masterclassa Manhattan String Quartet-a nekoliko godina. Bila je demonstrator, na odseku za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente – smer klavir na Muzickoj akademiji Sarajevo. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i plaketa kao jedan od najuspešnijih studenata I i II ciklusa studija.

U saradnji sa HKD Napredak Tuzla, 2020. Godine, osniva klavirski trio „Musica Salinea“ zajedno sa Lorenom Milinom (violina) i Lidijom Paulin (violončelo) koji je održao veliki broj koncerata i BIH i Hrvatskoj.

Pedagoškim radom počinje se baviti odmah nakon završetka I ciklusa studija u Sarajevu, a od 2014. godine zaposlena je u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla. Učenici njene klase aktivno nastupaju na koncertima te su dobitnici preko 100 Internacionalnih i Državnih nagrada, od toga veliki broj laureata i zlatnih medalja, te državnih priznanja i stipendija.

Danijel Oto

Danijel Oto (1986.) učenje klavira započinje u uzrastu od 12 godina. Srednju glazbenu školu završava u Varaždinu u klasi prof. Miljenke Slunjski, te već nakon šest godina od prvog susreta s klavirom, u uzrastu od 18 godina upisuje Muzičku Akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi pijanista i pedagoga prof. Vladimira Krpana. Diplomirao je 2009. godine s najvišim ocjenama.

Usavršavao se na klavirskim seminarima i seminarima kamerne muzike mnogih eminentnih pedagoga od kojih izdvajamo Petera Eichera, Franca Scalu, Noela Floresa, Vladimira Krpana, Konstantina Krasnitskog i Eun Jung Kim.

Nastupao je s Varaždinskim komornim orkestrom, snimao za potrebe Hrvatske radio televizije i Hrvatskog radija te snimao nekoliko nosača zvuka. Nastupao je u mnogim dvoranama u zemlji i inostranstvu (Kaisersaal u Beču, Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Narodno pozorište u Beogradu, Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, Dvorana Univerze u Ljubljani, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i u Osijeku, dvorana ”Blagoja Berse” u Zagrebu, Veleposlanstvo RH u Berlinu, Zurichu i Bernu i dr.) 

Sarađuje s mnogim renomiranim umjetnicima te je redovno pozivan kao službeni korepetitor međunarodnih natjecanja (audicije za svetsko takmičenje solo pevača ”Hans Gabor Bevedere”, Varaždin WoodWind&Brass takmičenja).

Umetnički je saradnik brojnih recitala i seminara. Redovno je pozivan kao član žirija takmičenja u Hrvatskoj i inostranstvu (“Mladi Padovec”, “Mladi vituoz”, “Davorin Jenko”, “Piccolo Piano Talents”, “International Piano Competition Mozart”,  “Panonski festival pijanista”).

Već dve godine radi kao profesor na Ljetnoj Međunarodnoj pijanističkoj školi u Grožnjanu, a redovno drži seminare i predavanja u školama ili online platformama. 

Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine i u dosadašnjem radu osvojio je više od 150 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Član je EPTE (European piano teacher association) i Hrvatske glazbene mladeži.

Profesor je klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.

mr Dragomir Bratić

Dragomir Bratić, diplomirao je na katedri za klavir i magistrirao na katedri za kamernu muziku (smer:klavirski duo) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Usavršavao se na majstorskim kursevima: Arba Valdme, Igora Laska, Pavela Nersesjana, Natalije Trul. Profesor je klavira u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu.

Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine. Direktor je Republičkog takmičenja učenika muzičkih i baletskih škola Srbije od 2011-2020. godine. Predsednik je klavirske sekcije Beograda od oktobra 2015. godine.

Održao je veliki broj predavanja i seminara širom Evrope (Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Italija, Poljska, Češka, Mađarska, Velika Britanija).

Po originalnosti pristupa radu sa decom spada u red najtalentovanijih klavirskih pedagoga. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj pedagoški rad u zemlji i inostranstvu. Autor je brojnih uglednih časova sa akcentom na individualni pristup rešavanju problema u muzičkom izvođaštvu.

Njagovi učenici su svirali u svim prestižnim salama Srbije i u najpoznatijim koncertnim dvoranama u inostranstvu (Кarnegi hol u Njujorku, Muzikferajn u Beču, Hamburgu, Drezdenu, Tbilisiju, Pragu, Bolonji, Stokholmu…).

Učenici profesora Bratića su do sada osvojili preko 720 prvih i specijalnih nagrada (laureata) na domaćim takmičenjima i takmičenjima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Americi, Gruziji, Slovačkoj, Nemačkoj i Austriji.

Član je žirija na skoro svim domaćim takmičenjima i na međunarodnim takmičenjima u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Gruziji, Austriji, Nemačkoj i Poljskoj.

Intenzivno koncertira u BG klavirskom duu sa Marijom Gođevac sa kojom je osvojio prve nagrade na takmičenjima u Beču, Budimpešti i Moskvi. Zvanični je klavirski saradnik dečjeg hora Radio televije Srbije „Кolibri“.

Na poziv Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja učestvovao je u izradi novih planova nastave i učenja za osnovnu i srednju školu za glavni predmet klavir. Autor je udžbenika Muzička kultura za prvi razred osnovne škole u izdanju BIGZ-a.

Član je sektorskog veća za umetnost i humanističke nauke pri Agenciji za nacionalni okvir kvalifikacija od 2018. godine.

Po izboru izdavačke kuće КLET izašao je u Leksikonu 1000 najuspešnijih srpskih stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju.