Žiri

Članovi žirija za bebi, I, II, III kategoriju, uporedni klavir SŠ i komplementarni klavir:

 1. spec. Greta Šećerkadić Ganović, Srednja muzička škola, Sarajevo
 2. Helena Davidović, MŠ “Mihajlo Vukdragović”, Šabac
 3. Predrag Šantek, Glazbena škola, Varaždin

Чланови жирија за беби, I, II, III категорију, упоредни клавир СШ и комплементарни клавир:

 1. спец. Грета Шећеркадић Гановић, Средња музичка школа, Сарајево
 2. Хелена Давидовић, МШ “Михајло Вукдраговиć”, Шабац
 3. Предраг Шантек, Глазбена школа, Вараждин
spec. Greta Šećerkadić Ganović

Greta Šećerkadić – Ganović, diplomirala je na odseku za klavir na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, gde je stekla i zvanje specijalista umetnosti – pijanista, u klasi prof. Jokut Mihailović.

Tokom studija ostvarila je brojne zapažene nastupe na muzičkim manifestacijama, festivalima, TV spotovima, takmičenjima i koncertima. Pedagoški rad započela je 1985. godine, kao profesor klavira u osnovnom i srednjem muzičkom obrazovanju. U periodu od 1997. do 2007. godine bila je angažovana i kao stručni saradnik na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), a do 2001. paralelno radi na Pedagoškoj akademiji u Mostaru. Od 2011. do 2015. predaje u Osnovnoj muzičkoj školi u Goraždu i Muzičkoj školi prvog i drugog stepena u Mostaru.

Do sada je sa svojim učenicima na takmičenjima u zemlji i inostranstvu osvojila preko stotinu nagrada, a veliki broj njenih učenika nastavilo je svoje školovanje u visokoškolskim ustanovama.

Za pedagoška dostignuća dobitnik je godišnje nagrade Zahvalnica (2016) koju dodeljuje Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine. Pored toga, prof. Šećerkadić – Ganović u 2018/2019. godini istakla se titulom Nastavnik godine za srednje muzičko obrazovanje Kantona Sarajevo.

Tokom godina pandemije, u teškim uslovima rada online nastave, postigla je zapažene uspehe na domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj klavirskoj sceni, što je rezultiralo značajnim nacionalnim i međunarodnim priznanjem.

Aktivno učestvuje u izradi Plana i programa u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo kao predstavnica srednjeg muzičkog obrazovanja iz predmeta Klavir, Kamerna muzika i Korepeticija.

Dugi niz godina je član žirija na brojnim međunarodnim pijanističkim takmičenjima.

Helena Davidović

Helena Davidović je rođena u Subotici, gde je stekla  osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasama prof. Jelene Rukavine i prof.  Lajoša Bordaša. Visoko obrazovanje stiče na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Кinke. Pedagoški rad započela je u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Novom Sadu, a od 1993. predaje klavir u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ u Šapcu.

Aktivno učestvuje na majstorskim kursevima Rite Кinke, Jokut Mihailović, Arbo Valdme, Igora Lazka, Svetlane Bogino, Vladimira Ogarkova, Vjačeslava Daškovskog, Jurija Кota, Aleksandre Romanić, Arsena Čarkića, Aleksandra Serdara, Đorđa Milojkovića, Vladimira Cvijića, Zlate Maleš, Marije Sekelj, Aleksandra Đermanovića.

Razvoju muzičkog života Šapca doprinosi baveći se ne samo pedagoškim, već i kulturno-umetničkim i koncertnim delatnostima. U okviru dosadašnjeg rada sa kolegama iz muzičke škole osnovan je šabački „Barokni trio“ koji je radio pod mentorstvom prof. Miodraga Azanjca, a posle uspešnih nastupa trio se dalje usavršavao u klasi prof. Olivere Đurđević. Jedna je i od osnivača kamernog orkestra „Šabački solisti“.

U svom bogatom pedagoškom radu sa svojim učenicima postiže veoma zapažene rezultate na najznačajnijim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Od međunarodnih treba izdvojiti nastupe učenika u Berlinu, Parizu, Rimu, Sofiji, Budimpešti. 

Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ je organizator „Međunarodnog takmičenja mladih pijanista“ koje se ove godine održava po 28. put. Od samog početka Festivala prof. Helena Davidović se kao predsednik organizacionog odbora na čijem je čelu bila do 2013. godine, predano angažovala na njegovoj što boljoj organizaciji, unapređenju i osavremenjivanju. Deset godina je uspešno vodila klavirski odsek škole.

U toku svog višegodišnjeg pedagoškog rada učestvovala je kao član žirija na mnogim istaknutim takmičenjima: Republičko takmičenje za kamerne sastave 2003. i 2021. godine, a za klavir solo 2022. godine u Beogradu, 51. festival muzičkih i baletskih škola u Vršcu 2007. godine, klavirsko takmičenje „Slavenski“ Novi Sad, klavirsko takmičenje „Marko Tajčević“ u Lazarevacu, Muzički festival u Ubu, Festival pijanizma u Sremskoj Mitrovici, „Takmičenje mladih pijanista“ u Zrenjaninu, Međunarodno takmičenje pijanista „Fantast“ Bečej, Festival „Isidor Bajić“ Novi Sad, Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ Beograd, XII Memorijal „Dušan Protić“ (MŠ “Lisinski“) Beograd, Internacionalno pijanističko takmičenje u Đevđeliji (Makedonija), Internacionalni festival muzike „Primavera“ Bijeljina (Bosna i Hercegovina), 23. federalno takmičenje u Sarajevu (BiH-onlajn), III internacionalni festival muzike „Skala“ Brčko (Distrikt BiH), Internacionalni festival muzike „Rhapsody“ Sarajevo (BiH), III Memorijal „Sanja Pavlović“ Aleksinac.

Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije dodeljuje joj Godišnju nagradu za višegodišnje svestrano delovanje u  obrazovanju mladih talenata za 2012. godinu.

Predrag Šantek

Predrag Šantek je nakon  završenog osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja u Čakovcu i Varaždinu, diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Akademika Jurice Muraija. Kao stipendista Open Society Institut- a, usavršavao se i u Beču kod Leonida Brumberga, aktivno je učestvovao na seminarima radeći sa poznatim imenima evropskog pijanizma: Edith Picht-Axenfeld (Freiburg), Rudolf Kehrer (Beč), Sulamita Aronovsky (London), Arbo Valdma (Tallin), Walter Groppenberger (Graz), Naum Starkman (Moskva) i Laszlo Baranyay (Budimpešta).

Redovno nastupa u zemlji inostranstvu, kao solista, korepetitor, kao član i uz pratnju kamernih  sastava. Imao je čast sarađivati sa nizom eminentnih ansambala (Zagrebački solisti, Puhački orkestar Hrvatske vojske, Varaždinski katedralni orkestar…) i dirigenata (Mladen Jagušt, Vladimir Kranjčević, Pavle Dešpalj, Igor Gjadrov, Mladen Tarbuk, Anđelko Igrec).

Pedagoškim radom i korepeticijom bavi se od 2000. godine radeći u muzičkim školama u  Celju, Bjelovaru, Murskoj Soboti, kao i na čakovečkom odseku Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a trenutno u Varaždinu i Murskoj Soboti (Slovenija).  

Dobitnik je više priznanja Ministarstava obazovanja Hrvatske i Slovenije za istaknute pedagoške rezultate i svoju predanost u radu s učenicima. Učenici iz njegove klase, redovno nastavljaju studije na renomiranim Visokim učilištima u zemlji i inostranstvu: Muzičkim akademijama u Zagrebu, Ljubljani, Splitu, Osijeku, Novom Sadu, te na Université Paris-Sorbonne, MDW u Beču, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu i Mozarteumu, Salzburg.

Osim što redovno učestvuje u radu brojnih žirija na međunarodnim i državnim pijanističkim i kamernim takmičenjima, dugogodišnji je član Festivalskog žirija Varaždinskih baroknih večeri.

Članovi žirija za IV, V, VI, VII kategoriju i klavirski duo – sve kategorije:

 1. mr Katarina Krpan, Muzička Akademija Sveučilišta u Zagrebu
 2. dr Dejan Janković, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci
 3. mr Dragomir Bratić, MŠ “Davorin Jenko”, Beograd

Чланови жирија за IV, V, VI, VII категорију и клавирски дуо – све категорије:

 1. мр Kатарина Kрпан, Музичка Академија Свеучилишта у Загребу
 2. др Дејан Јанковић, Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци
 3. мр Драгомир Братић, МШ “Даворин Jенко”, Београд
mr Katarina Krpan

Katarina Krpan, pijanista i profesor, diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana. Usavršavala se i magistrirala na Konzervatorijumu za muziku u Lozani kod prof. Ž. F. Antoniolija. 

Svojim zapaženim resitalima, koncertima kamerne muzike, kao i nastupima sa simfonijskim i kamernim ansamblima, uvrstila se među vodeće hrvatske koncertne umetnike. O njenom međunarodnom ugledu svedoče brojni pozivi renomiranih festivala kao i koncerti održani u velikim muzičkim centrima Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije i Afrike. 

Na koncertnom podijumu nastupala je pod vođstvom najistaknutijih hrvatskih i svetskih dirigenata uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, kao i sa brojnim inostranim orkestrima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švajcarske i italijanske radio-televizijske stanice, ali i nekoliko kompakt diskova realizovanih za domaće i strane diskografske kuće. 

Pored intenzivne umetničke karijere u zemlji i inostranstvu, umetnica je razvila i pedagošku karijeru pokazavši izraziti smisao za razvoj mladih muzičara, posebno posvećujući pažnju njihovom sveobuhvatnom obrazovanju.

Od 1989. godine član je EPTE (European Piano Teachers Association), gde se narednih godina u okrilju te ugledne međunarodne organizacije svestrano potvrdila kao predsednica njene hrvatske podružnice za mlade. Jedan je od osnivača Međunarodnog klavirskog takmičenja EPTA koje se od 1999. održava u Zagrebu i Osijeku, kao i Letnje škole EPTA u Dubrovniku. 

Posebno se ističe njeno interesovanje za muziku 20. veka i velika pažnja stvaralaštvu hrvatskih kompozitora. Premijerno je izvela i studijski snimila impresivan broj savremenih klavirskih dela, koja su joj, podjednako, posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog muzičkog stvaralaštva (Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk…). Uverenje u nužnost unapređenja nacionalnog muzičkog stvaralaštva prenosi i na studente, te je 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike muzičkih škola i studente različitih katedri muzičkih akademija sa ciljem rada na delima hrvatskih autora i njihovog izvođenja na koncertima širom zemlje i inostranstva. Sa istim ciljem sve više razvija i saradnju sa Hrvatskom muzičkom omladinom.

 Nagrade koje je dosad stekla potvrđuju vrednost njenih aktivnosti. To je Rektorova nagrada iz perioda akademskih studija, Nagrada Hrvatskoga muzičkog zavodaNagrada Ivo Vuljević Hrvatske muzičke omladine, Kluba univerzitetskih profesora za najboljeg mladog naučnika, Nagrada Muzičkog festivala Mai (Francuska), Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog udruženja kompozitoraNagrada Milka Trnina Hrvatskog društva muzičkih umetnikaNagrada Neven Festivala Sv. Marka i Plaketa Grada Zagreba

Rukovodilac je letnje pijanističke škole Međunarodnog kulturnog centra hrvatske muzičke omladine u Grožnjanu. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Zagrebu i rukovodilac Veća za postdiplomske studije Muzičke akademije Univerziteta u Zagrebu. Niz godina delovala je i kao gostujući profesor na Akademiji Stenvej (Steinway) u Veroni (Italija).

dr Dejan Janković

Dejan Janković rođen je 1989. godine u Mostaru. Nižu i srednju muzičku školu „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci završio je 2008. godine u klasi prof. Biljane Jašić Radovanović. Diplomirao je 2012. godine na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci na smeru za klavir u klasi prof. Nevene Popović kao student generacije, a naredne godine završio master studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u istoj klasi. Doktorske studije klavira završio je 2017. godine, pod mentorstvom prof. dr um. Vladimira Cvijića na FMU u Beogradu. Od akademske 2014/2015. godine zaposlen je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je trenutno u zvanju vanrednog profesora. Obavlja funkciju šefa katedre za klavir, harmoniku i gitaru, te funkciju akademskog koordinatora za međunarodnu razmjenu studenata i osoblja.

Učesnik je brojnih pijanističkih takmičenja u zemlji i inostranstvu, na kojima je osvojio značajne rezultate od kojih se posebno izdvajaju:

 • Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja Davorin Jenko u Beogradu (2014)
 • Finalista Pijanističkog konkursa dunavskih zemalja u Ulmu, gdje odlazi kao predstavnik FMU Beograd (2014)
 • Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja Banjalučki bijenale (2010, 2012)
 • Treća nagrada na Međunarodnom pijanističkom konkursu „F. Šopen“ u Rimu (2011)
 • Prva nagrada na Evropskom muzičkom takmičenju u Torinu (2010)
 • Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnogtakmičenja posvećenog stvaralaštvu F. Šopena u Tuzli (2010)

Grad Banja Luka mu 2013. godine dodeljuje nagradu “Banja Luka – mladima”, kao poseban vid priznanja za ostvarene rezultate u oblasti kulture i umjetnosti.

Održao je oko četrdeset solističkih koncerata i isto toliko kamernih resitala, i ostvario brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj i Španiji. Svirao je više puta kao solista sa orkestrom Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, Orkestrom „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“, sa Banjalučkom filharmonijom i Niškim simfonijskim orkestrom. Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu. Bio je član žirija nekoliko pijanističkih takmičenja u regionu, a više puta je držao i stručne seminare u Republici Srpskoj i Srbiji.

mr Dragomir Bratić

Dragomir Bratić, diplomirao je na katedri za klavir i magistrirao na katedri za kamernu muziku (smer:klavirski duo) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Usavršavao se na majstorskim kursevima: Arba Valdme, Igora Laska, Pavela Nersesjana, Natalije Trul. Profesor je klavira u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu.

Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine. Direktor je Republičkog takmičenja učenika muzičkih i baletskih škola Srbije od 2011-2020. godine. Predsednik je klavirske sekcije Beograda od oktobra 2015. godine.

Održao je veliki broj predavanja i seminara širom Evrope (Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Italija, Poljska, Češka, Mađarska, Velika Britanija).

Po originalnosti pristupa radu sa decom spada u red najtalentovanijih klavirskih pedagoga. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj pedagoški rad u zemlji i inostranstvu. Autor je brojnih uglednih časova sa akcentom na individualni pristup rešavanju problema u muzičkom izvođaštvu.

Njagovi učenici su svirali u svim prestižnim salama Srbije i u najpoznatijim koncertnim dvoranama u inostranstvu (Кarnegi hol u Njujorku, Muzikferajn u Beču, Hamburgu, Drezdenu, Tbilisiju, Pragu, Bolonji, Stokholmu…).

Učenici profesora Bratića su do sada osvojili preko 720 prvih i specijalnih nagrada (laureata) na domaćim takmičenjima i takmičenjima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Americi, Gruziji, Slovačkoj, Nemačkoj i Austriji.

Član je žirija na skoro svim domaćim takmičenjima i na međunarodnim takmičenjima u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Gruziji, Austriji, Nemačkoj i Poljskoj.

Intenzivno koncertira u BG klavirskom duu sa Marijom Gođevac sa kojom je osvojio prve nagrade na takmičenjima u Beču, Budimpešti i Moskvi. Zvanični je klavirski saradnik dečjeg hora Radio televije Srbije „Кolibri“.

Na poziv Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja učestvovao je u izradi novih planova nastave i učenja za osnovnu i srednju školu za glavni predmet klavir. Autor je udžbenika Muzička kultura za prvi razred osnovne škole u izdanju BIGZ-a.

Član je sektorskog veća za umetnost i humanističke nauke pri Agenciji za nacionalni okvir kvalifikacija od 2018. godine.

Po izboru izdavačke kuće КLET izašao je u Leksikonu 1000 najuspešnijih srpskih stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju.